luni, iulie 2

Chifle cu ceapa si masline



Astazi am avut pofta de un burger. Am ales ceva vegetarian, in stil falafel. Pentru a avea un burger pe cinste, aveam nevoie de chifle ...si astfel am ajuns la reteta Laurei Laurentiu. Reteta o gasiti pe site-ul acesteia : www.retetecalamama.ro

Ingrediente pentru 10 chifle:
500 de grame de faina obisnuita
20 de grame de drojdie de bere proaspata
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
50 de grame de masline (cantarite fara samburi)
1 ceapa mica (50-60 de grame)
100 ml ulei de masline
275 ml apa
1 lingurita de otet
faina pentru presarat planul de lucru

Preparare:

Pentru inceput se prepara maiaua. Drojdia proaspata se freaca cu zaharul pana cand se lichefiaza. Se toarna peste aceasta 4 lingurite cu apa calduta si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Maiaua de drojdie se toarna in mijlocul cantitatii de faina (cantarita) si se lasa la loc cald pana cand se activeaza drojdia( cand drojdia devine spumoasa).

Cat timp asteptam ca drojdia sa se activeze, pregatim ceapa si maslinele. Ceapa se taie marunt si se caleste in 50 ml de ulei.Se adauga sare peste ceapa si se amesteca pentru a evita arderea cepei. Cand ceapa este sticloasa, se opreste focul si se lasa la racit. Maslinele se taie cat mai marunt si se pun in restul de 50 ml de ulei.


Cand drojdia s-a activat incepem pregatirea aluatului. Maiaua se amesteca cu faina.Turnam usor cei circa 275 ml de apa amestecata cu otetul,de preferat nu toata o data. Framantam bine aluatul, care la final trebuie sa fie destul de tare,ferm. Tineti cont ca peste acesta urmeaza sa se adauge maslinele,ceapa si uleiul.


Am adaugat in alut si o lingurita de cimbru macinat, pentru ca noua ne place aroma acestuia.

Peste aluatul tare se adauga ceapa si uleiul in care a fost calita , precum si amestecul de masline+ulei.

Aluatul se framanta cu uleiul destul de anevoios. Ca sa fiu sincera la un moment dat, nu prea mai credeam ca o sa iasa un aluat care sa mai si creasca. Aluatul imbibat cu ulei parea "sa se fi taiat". Dupa circa 3-4 minute de framantat, aluatul a inceput sa capete o consistenta frumoasa , devenind numai bun de modelat.


Aluatul se acopera cu o folie alimentara sau cu un prosop umed si se lasa la crescut circa 20-30 de minute intr-un loc cald.Cand si-a dublat volumul, modelam chiflele pe masa infainata. Le asezam in tava ,le acoperim si le mai lasam la crescut inca 20-25 de minute.


Intre timp cuptorul se preincalzeste la 210 grade Celsius. In cuptor punem un vas cu apa pentru a forma o pelicula de abur. Cand cuptorul a atins temperatura dorita, scoatem vasul cu apa si bagam tava cu chifle. Se coc 20-25 de minute, pana se rumenesc frumos.

Chiflele coapte , se scot din cuptor si se aseaza pe un suport de racire. Dam peste ele cu pensula inmuiata in apa si le acoperim.

Chiflele acestea sunt o minunatie! Sunt aromate si pufoase. Se mentin bine 2-3 zile fara a deveni prea uscate. Pot fi pregatite si doar cu ceapa sau doar cu masline, insa trebuie tinut cont sa se dubleze cantitatea de ceapa/masline iar uleiul sa fie tot 100 ml.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu