vineri, noiembrie 22

Prajitura cu ciocolata si crema de vanilie

Au trecut noua luni de la ultima postare...noua luni in care in fiecare week-end mi-am propus sa postez  o noua reteta. Totusi ... de la a vrea la a face este o cale lunga, iar eu nu sunt o exceptie de la regula. Si ca sa nu o mai lungim sa revenim la scopul acestui blog,saptamana aceasta am facut o prajiturica simpla si extrem de gustoasa. Seamana mult cu o negresa, doar ca este insiropata si are un strat subtire de crema.  Ma gandesc serios ca pe viitor sa o folosesc ca si blat pentru tort, are o textura pufoasa care merge super bine alaturi de o crema. 
Ingrediente pentru blat:
5 oua
250 gr zahar
250 gr faina
150 ml lapte
250 gr unt 
4 linguri cacao
1 fiola esenta de vanilie

  • Mod de preparare blat :
  • Intr-un vas,la bain-marie,se topeste margarina cu zaharul.Se adauga cacaoa si laptele.Se lasa pe foc amestecandu-se pana se topeste tot zaharul.
  • Din aceasta compozitie oprim o jumatate de cana, pentru glazura, si punem in ea cateva picaturi de esenta de rom . Se bat albusurile spuma tare.  Se adauga galbenusurile batute bine,faina cernuta,esentele si praful de copt stins cu zeama de lamaie.Tapetam tava cu hartie de copt si turnam usor compozitia.  Coacem 30-40 de minute la foc mediu. 

Ingrediente pentru crema: 

2 galbenusuri
2 linguri zahar
1,5 linguri amidon
250 ml lapte
70 g unt
3 fiole esenta de vanilie

Mod de preparare crema (de la Dulciuri fel de fel:)
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In crema racita incorporam untul batut, adaugand cate o lingura si amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Insiroparea:
Topim la bain-marie 200gr de cicolata de buna calitate impreuna cu 5 linguri de lapte. Compozitia omogenizata o amestecam cu crema ramasa de la blat.
Peste blatul racit complet turnam usor siropul de cicolata,fara a face exces pentru ca nu vom dori ca aceasta prajitura sa nu mai poata fi scoasa din tava.Peste blat intindem in strat subtire de 2-3 mm crema de vanilie, razuim cicolata pe deasupra si servim.
Prajitura poate fi adaptata dupa gustul fiecaruia adaugand nuci, aune, migdale, fructe confiate. 

2 comentarii: