luni, martie 12

Tarta cu crema de zahar ars


Ingrediente pentru aluat:
280 gr faina tip 000
1 varf de cutit de sare
115 gr margarina vegetala
115 gr unt rece
1 ou mare
2 linguri zeama de lamaie/otet alb
2 linguri apa foarte rece

Preparare aluat:
Amestecam intr-un bol mare faina si sarea.
Adaugam untul si margarina vegetala taiate cubulete si le amestecam bine cu mixerul pana cand compozitia devine nisipoasa.
Oul se bate cu apa rece si cele doua linguri de zeama de lamaie/otet , apoi se toarna incet peste faina. Amestecam pana compozitia devine vascoasa. Coca trebuie sa se lege si sa poata fi modelata sub forma de minge.

Aluatul se imparte in doua bile si se invelesc in folii de plastic. Se netezeste fiecare bila de aluat cu sucitorul pana cand obtinem un disc.

Discurile se lasa in frigider cel putin 30 de minute, apoi se scoate un disc si se aseaza pe o suprafata presarata cu putina faina. Se intinde din mijloc spre exterior pana atinge grosimea de circa 3 mm si depaseste cu 2-3 cm diametrul formei de tarta.

Aluatul poate fi pastrat in frigider maxim 3 zile.Daca se congeleaza, mai intai se intinde aluatul si i se da forma tavii pentru tarta, apoi se congeleaza. Poate fi tinut la congelator , intr-o puna inchisa ermetic, pentru maxim 3 luni.

Cantitatile din reteta ajung pentru 2 foi de aluat.

Ingrediente crema:

5 linguri de apa
200 gr zahar fin (nu pudra)
55 gr unt
1 varf de cutit sare
1 lingurita zeama de lamaiei
75 gr frisca lichida
1 lingurita esenta de vanilie
2 lingurite gelatina(eu am folosit Agar-Agar)
3 albusuri mari
1 lingura zahar fin
230 ml frisca lichida

Preparare crema:

Aluatul se intinde si se tapeteaza cu el o forma de tarta. Se inteapa cu furculita din loc in loc si se unge cu ou.
Se coace in cuptorul preincalzit la 220 grade pentru 15-20 de minute.

Intr-o cratita cu fund gros se fierb la foc mic cele 5 linguri de apa si 200 gr zahar, amestecand continuu. Dupa ce da in clocot compozitia se mai fierbe pana cand capata culoarea auriu deschis.

Se lasa la racit cateva minute apoi se adauga untul,sarea si zeama de lamaie si se amesteca pana se topeste untul. Se adauga 75 ml de frisca si se repune cratita de foc si se fierbe 1-2 minute.
Intr-un alt vas se pune la foc gelatina cu 2linguri de apa. Se fierbe 2-3 minute fara a da in clocot gelatina. Eu am folost agar-agar si l-am pus in compozitie o data cu cei 75 ml de frisca.
Gelatina obtinuta se adauga in crema de zahar ars si se muta apoi toata compozitia intr-un vas mai mare.

Se bat albusurile spuma, se adauga o lingura de zahar si se bat in continuare pana cand stau tari.

Intr-un alt bol se bat cei 230 ml de frisca. Dupa ce s-a intarit, frisca se adauga lingura cu lingura cremei de zahar ars.

Procedam la fel cu spuma de albusuri. O incorporam incet in crema de zahar ars, adaugand cate o treime din spuma. Amestecam pana la omogenizare.

Se toarna umplutura in aluatul racit. Tarta se tine la frigider circa 3 ore sau pana se intareste crema si este buna de taiat.

Se orneaza dupa plac.

Tarta poate fi variata in fel si chip. Se poate adauga cicolata in crema. pentru un plus de aspect si savoare tarta poate fi acoperita cu un strat crocant de nuci pecan prajite.

Este o tarta delicioasa care pur si simplu ti se topeste in gura!

5 comentarii:

  1. as vrea sa gust putin, pare delicioasa

    fotograf nunti, filmare drona

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau cateva feliute, daca are cineva disponibbil va rog caci am apa in gura, multumesc

    RăspundețiȘtergere