miercuri, august 3

Panettone cu ciocolata, nuci si stafide

Ingrediente:


- 30 grame de drojdie uscata
- 600 grame de faina
- 100 grame de zahar pudra
- 200 grame de unt
- cateva linguri cu lapte
- 3 oua
- coaja de la o portocala si de la o lamaie, fin rasa
- 200 grame de stafide (albe si rosii)
- 100 grame de caise uscate, taiate in bucatele de dimensiunea stafidelor
- migdale,nuci prajite si sfaramate in bucatele
- picaturi de ciocolata
- un praf de sare



Mod de preparare:

Desfacem drojdia uscata in doua-trei linguri cu lapte cald si o amestecam cu o lingurita cu faina, lasand-o apoi sa creasca 20-30 de minute intr-un loc cald.

Amestecam in faina cernuta drojdia preparata si sarea, adaugand pe rand untul moale, zaharul si ouale. Framantam aluatul pana devine suplu.

Amestecam in aluat stafidele, caisele taiate si nucile tocate, coaja de lamaie si portocala si picaturi de ciocolata.

4. Ungem bine cu unt o cratita cu pereti inalti si o tapetam cu folie de aluminiu. Ungem cu unt si tapetam apoi cu faina.

5. Facem un guguloi mare din tot aluatul si il asezam in forma de copt. Il lasam sa creasca circa o ora, intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop curat si putin umezit. Il ungem cu ou batut si il dam la cuptor (incins bine la 180 de grade), la foc mic, circa 45 de miunute. Uneori in loc sa il ung cu ou , ii pun un cub de unt deasupra  chiar inainte de a-l pune la copt.

6. Este gata cand a devenit ferm, capatand o crusta aurie. Il lasam sa se raceasca bine in vasul in care s-a copt, apoi poti servi.Facultativ se poate pudra cu zahar pudra sau decora dupa preferinta. Eu l-am uns cu dulceata de caise si am presarat cocos pe deasupra.

PS: O parte din aluat l-am amestecat cu 3 linguri de cacao inainte de a adauga fructele ,ciocolata si aromele.  Cozonacul din imagine a fost copt intr-o forma inelara si m-a cam chinuit asezarea in tava de copt. Am intins mai intai aluatul fara cacao foarte putin ( cu mana , cam cat sa pot sa imbrac aluatul cu cacao in el) si am asezat deasupra aluatul cu cacao. Rezultatul este in imagine.

1 comentarii: