vineri, mai 11

Tort cu ciocolata & capsuni



Ingrediente blat:
-7 oua medii
-210 g zahar
-210 g faina
-un praf de sare

1. Toate ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei 1-2 ore inainte de a ne apuca de reteta.

2.Se mixeaza compozitia de zahar si oua 25-30 min pentru a obtine o crema pufoasa de consistenta untului batut spuma cu zahar.

3. Incingeti cuptorul in prealabil (10-15 min inainte de a introduce tava) la treapta minima.

4. Dupa ce s-a copt blatul trebuie sa se raceasca treptat in cuptor cu usa cuptorului deschisa, deci nu trebuie scos imediat afara (riscam sa se lase).

5. Pe timpul coacerii nu se deschide DELOC usa cuptorului.

Se pun intr-un bol incapator ouale, zaharul si praful de sare si se mixeaza (asa cum am spus si mai sus) 25-30 min cu mixerul,pana vor avea de 3 ori volumul initial

Acum adaugati treptat faina cernuta si omogenizati cu ajutorul unei spatule sau linguri (eu am folosit telul) cu miscari lente si de jos in sus (pentru a nu scoate aerul din compozitie). Abia dupa ce s-a omogenizat complet putem adauga urmatoarea tura de faina.

Se toarna compozitia de pandispan intr-o forma de tort pe fundul careia am pus hartie de copt.

Tava merge in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la temperatura de 170°C . In tot acest timp nu se deschide deloc cuptorul. Cand s-au scurs cele 20-25 min se inchide flacara si usa cuptorului se lasa putin intredeschisa pentru a se raci pana ajunge la temperatura camerei. Astfel blatul nu se va lasa deloc.

Cand s-a racit complet il puteti taia in 3 straturi sau chiar 4 mai subtiri.

Ingrediente crema:

Pentru crema am folosit reteta de la tortul Dobos. Ne place ciocolata si merge de minune alaturi de capsuni.

- 250 gr unt
- 2-3 linguri de lapte fierbinte
- 200 gr de ciocolata cu lapte
- 150 gr de zahar
- 5 galbenusuri
- 2 esente de rom


Batem untul spuma, impreuna cu laptele fierbinte. De obicei cand fac spuma de unt pun lapte fierbinte, pentru ca iese foarte foarte cremos. Separat, frecam galbenusurile impreuna cu zaharul, pana cand zaharul este complet topit. Punem crema de unt peste cea de galbenusuri si apoi incorporam ciocolata topita (in bain marie) si racita la temperatura camerei si esenta de rom. Iese o crema foarte moale la inceput, dar care capata consistenta pe masura ce ciocolata se intareste. Dati crema la frigider pentru 20-30 de minute inainte de a o intinde pe blat.

Ungem fiecare foaie cu crema de ciocolata si presaram feliute de capsuni,apoi asezam o foaie peste, presand bine. La final pregatim glazuram tortul cu ciocolata topita si il ornam cu capsuni dupa plac. Am folosit un plic de Tort-Gelee rosu de la Dr.Oetker (http://www.oetker.ro/oetker_ro/html/default/debi-5shesa.ro.html) pentru a lega capsunile.

Este un tort delicios, numai bun pentru un final de saptamana impreuna cu familia!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu