Astazi am pregatit cea mai minunata tarta pe care am gustat-o vreodata! Desi nu imi plac perele in mod deosebit, in aceasta combinatie sunt de-a dreptul formidabile. Tarta aceasta iti provoaca ulcer inca din timpul coacerii, responsabile pentru asta fiind aromele ei.
Reteta nu imi apartine, ci este preluata din volumul "500 retete : placinte si tarte" al autoarei Rebecca Baugniet. Cartea o gasiti la Teora si merita toti banii.
Pentru circa 6 portii aveti nevoie de urmatoarele produse:
Ingrediente aluat: (pentru 2 tarte)
280 gr faina tip 000
1 varf de cutit de sare
115 gr margarina vegetala
115 gr unt rece
1 ou mare
2 linguri zeama de lamaie/otet alb
2 linguri apa foarte rece
Amestecam intr-un bol mare faina si sarea. Adaugam untul si margarina vegetala taiate cubulete si le amestecam bine cu mixerul pana cand compozitia devine nisipoasa.Oul se bate cu apa rece si cele doua linguri de zeama de lamaie/otet , apoi se toarna incet peste faina. Amestecam pana compozitia devine vascoasa. Coca trebuie sa se lege si sa poata fi modelata sub forma de minge.
Aluatul se imparte in doua bile si se invelesc in folii de plastic. Se netezeste fiecare bila de aluat cu sucitorul pana cand obtinem un disc.Discurile se lasa in frigider cel putin 30 de minute, apoi se scoate un disc si se aseaza pe o suprafata presarata cu putina faina. Se intinde din mijloc spre exterior pana atinge grosimea de circa 3 mm si depaseste cu 2-3 cm diametrul formei de tarta.
Aluatul poate fi pastrat in frigider maxim 3 zile.Daca se congeleaza, mai intai se intinde aluatul si i se da forma tavii pentru tarta, apoi se congeleaza. Poate fi tinut la congelator , intr-o puna inchisa ermetic, pentru maxim 3 luni.
Cantitatile din reteta ajung pentru 2 foi de aluat.
Ingrediente umplutura:
5-6 pere coapte dar tari, nu din cele zemoase
50 gr mure
2 linguri faina
2 linguri zahar brun
1 lingura scortisoara
2 linguri zahar tos
1 lingura zahar pudra(pt servit)
Incalzim cuptorul la 190 de grade. Intre timp se intinde foaia de aluat sub forma rotunda. Eu am folosit un vas termorezistent si nu am mai folosit hartie de copt, insa daca folositi alt tip de vas tapetati tava cu hartie de copt.
Aluatul se aseaza cu grija in tava si presaram peste el zaharul brun amestecat cu cele 2 linguri de faina, lasand o margine de 3-4 cm nepresarata.
Perele feliate curatate de coaja si samburi se aseaza uniform in interiorul presarat cu zahar si faina. iar apoi adaugati murele.
Scortisoara se ameteca cu zaharul tos si se presara peste fructe.Se indoaie bordura de aluat peste fructe. Acoperim tava cu folie dealuminiu si o dam la cuptor pentru 40-45 de minute, apoi scoatem folia si o mai lasam la copt pana se inmoaie si rumenesc usor fructele.
Se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra.
Data viitoare voi dubla cantitatile, pentru ca o singura tarta este insuficienta .Recomandarea autoarei este ca tarta sa fie servita calda alaturi de smanatana, insa este delicioasa si simpla.
Vizitatori
-
Astazi a trebuit sa fac gogosi pentru niste copilasi frumosi si "cuminti". Copilasii sunt in numar de vreo 70.... si ne bucuram...
-
Am vazut aceasta prajitura pe un forum.Reteta este putin diferita de cea pe care o postez. In primul rand nu am folosit Fanta( de unde si...
-
Ingrediente: 15 ciuperci champignion medii; 2 rosii; 50 gr masline; 1 ardei rosu; 1 ardei galben; cateva buchete de broccoli; 2 ca...
-
Ingredinete: 3 vinete medii; 2 cutii de ciuperci; 2 cepe ; 2 ardei grasi rosii; 3 oua sau 1 lingurita rasa seminte de in pisate; 2 ...
-
Ingrediente: 1 kg cartofi rondele; 2 conserve de ciuperci; 1 legatura usturoi verde; 3 linguri de smantana fermentata; 200 ml sman...
-
Ingrediente: 500 gr branza dulce sau sarata(dupa preferinta) 1 pachet paste(am folosit melcisori) 4 oua 100 ml smantana pentru gatit ...
-
Ingrediente: 600 gr faina 2oua 250gr zahar 20gr drojdie 150ml lapte 250gr unt sau margarina 1 lingura samantana coaja rasa de la...
-
Nu stiu altii cum sunt , insa pentru mine primavara nu este desavarsita fara verdeturile ei caracteristice: spanac, salata,urzici,etc. Ince...
-
Ingredinte: 3 cani faina; 2 + 1/2 cani apa; 1/2 cani ulei; 2 cani zahar; 3 linguri cacao; esenta de rom 2 praf de copt; ...
-
Au trecut noua luni de la ultima postare...noua luni in care in fiecare week-end mi-am propus sa postez o noua reteta. Totusi ... de la a v...
Imi place
- Enjoy Desserts
- Ea si Ea
- Ana Maria Ciolacu
- retetecalamama
- Delicii Kronstadt
- Bucataria Paradis
- Bucataria Furnicutilor
- Diva in bucatarie
- Bucatar Maniac
- Ana-Maria
- Naina kitchen
- Retete vegane
- Retete crude
- Ligia Pop
- Gatitul o placere
- Lumea basmelor
- Dobrin Isabela
- Lissa's cakes
- Bucataria Denysei
- Laura Sava
- Edith Frincu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ETICHETE
- Aperitive (9)
- Bauturi (2)
- Deserturi (38)
- Inghetate (3)
- Ovo-lacto vegetarian (18)
- Paine (3)
- Pizza si paste (2)
- Preparate diverse (27)
- Salate (2)
- Sirop (1)
- Supe si ciorbe (4)
- Tarte (4)
- Torturi (9)
- Vegetarian (8)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu