miercuri, august 22

Galette cu pere si mure

Astazi am pregatit cea mai minunata tarta pe care am gustat-o vreodata! Desi nu imi plac perele in mod deosebit, in aceasta combinatie sunt de-a dreptul formidabile. Tarta aceasta iti provoaca ulcer inca din timpul coacerii, responsabile pentru asta fiind aromele ei.

Reteta nu imi apartine, ci este preluata din volumul "500 retete : placinte si tarte" al autoarei Rebecca Baugniet. Cartea o gasiti la Teora si merita toti banii.


Pentru circa 6 portii aveti nevoie de urmatoarele produse:

Ingrediente aluat: (pentru 2 tarte)
280 gr faina tip 000
1 varf de cutit de sare
115 gr margarina vegetala
115 gr unt rece
1 ou mare
2 linguri zeama de lamaie/otet alb
2 linguri apa foarte rece

Amestecam intr-un bol mare faina si sarea. Adaugam untul si margarina vegetala taiate cubulete si le amestecam bine cu mixerul pana cand compozitia devine nisipoasa.Oul se bate cu apa rece si cele doua linguri de zeama de lamaie/otet , apoi se toarna incet peste faina. Amestecam pana compozitia devine vascoasa. Coca trebuie sa se lege si sa poata fi modelata sub forma de minge.
Aluatul se imparte in doua bile si se invelesc in folii de plastic. Se netezeste fiecare bila de aluat cu sucitorul pana cand obtinem un disc.Discurile se lasa in frigider cel putin 30 de minute, apoi se scoate un disc si se aseaza pe o suprafata presarata cu putina faina. Se intinde din mijloc spre exterior pana atinge grosimea de circa 3 mm si depaseste cu 2-3 cm diametrul formei de tarta.

Aluatul poate fi pastrat in frigider maxim 3 zile.Daca se congeleaza, mai intai se intinde aluatul si i se da forma tavii pentru tarta, apoi se congeleaza. Poate fi tinut la congelator , intr-o puna inchisa ermetic, pentru maxim 3 luni.

Cantitatile din reteta ajung pentru 2 foi de aluat.

Ingrediente umplutura:
5-6 pere coapte dar tari, nu din cele zemoase
50 gr mure
2 linguri faina
2 linguri zahar brun
1 lingura scortisoara
2 linguri zahar tos
1 lingura zahar pudra(pt servit)

Incalzim cuptorul la 190 de grade. Intre timp se intinde foaia de aluat sub forma rotunda. Eu am folosit un vas termorezistent si nu am mai folosit hartie de copt, insa daca folositi alt tip de vas tapetati tava cu hartie de copt.
Aluatul se aseaza cu grija in tava si presaram peste el zaharul brun amestecat cu cele 2 linguri de faina, lasand o margine de 3-4 cm nepresarata.


Perele feliate curatate de coaja si samburi se aseaza uniform in interiorul presarat cu zahar si faina. iar apoi adaugati murele.


Scortisoara se ameteca cu zaharul tos si se presara peste fructe.Se indoaie bordura de aluat peste fructe. Acoperim tava cu folie dealuminiu si o dam la cuptor pentru 40-45 de minute, apoi scoatem folia si o mai lasam la copt pana se inmoaie si rumenesc usor fructele.

Se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra.


Data viitoare voi dubla cantitatile, pentru ca o singura tarta este insuficienta .Recomandarea autoarei este ca tarta sa fie servita calda alaturi de smanatana, insa este delicioasa si simpla.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu