sâmbătă, septembrie 10

Tort cu ciocolata si menta


Ingrediente blat:
7 oua medii
210 g zahar
210 g faina
un praf de sare

1. Toate ingredientele trebuie sa stea la temperatura camerei 1-2 ore inainte de a ne apuca de reteta.

2.Se mixeaza compozitia de zahar si oua 25-30 min (acest lucru garanteaza o pufosenie incredibila).

3. Incingeti cuptorul in prealabil (10-15 min inainte de a introduce tava) la temperatura de 170°C (treapta minima).

4. Dupa ce s-a copt blatul trebuie sa se raceasca treptat in cuptor, deci nu trebuie scos imediat afara (riscam sa se lase).

5. Pe timpul coacerii nu se deschide DELOC usa cuptorului.

Se pun intr-un bol incapator ouale, zaharul si praful de sare si se mixeaza (asa cum am spus si mai sus) 25-30 min cu mixerul .Ouale vor ajunge sa fie o spuma usoara, albicioasa, aerata si vor avea de 3 ori volumul initial (de asta mentionam ca va trebuie un bol incapator). Se mixeaza atat de mult pentru a iesi foarte pufos.

Acum adaugat treptat faina NEAPARAT cernuta si omogenizam cu ajutorul unel spatule sau linguri (eu am folosit telul) cu miscari lente si de jos in sus (pentru a nu scoate aerul din compozitie). Abia dupa ce s-a omogenizat complet putem adauga urmatoarea tura de faina.

Se toarna compozitia de pandispan intr-o forma de tort pe fundul careia am pus hartie de copt, iar peretii i-am uns cu unt si apoi i-am tapetat cu faina. ATENTIE compozitia nu se toarna toata in acealasi loc (pentru a nu face cocoasa). Se niveleaza aluatul cu ajutorul unei spatule sau cu dosul unei linguri si apoi se loveste tava de masa pentru a scoate aerul ramas de la turnare (se repeta de cateva ori).

Tava merge in cuptorul preincalzit timp de 20-25 min la temperatura de 170°C . In tot acest timp nu se deschide deloc cuptorul. Cand s-au scurs cele 20-25 min se inchide flacara si usa cuptorului se lasa putin intredeschisa pentru a se raci pana ajunge la temperatura camerei. Astfel blatul nu se va lasa deloc.

Cand s-a racit complet il puteti taia in 3 straturi sau chiar 4 mai subtiri.



Ingrediente pentru crema de ciocolata:
unt 400 g
lapte 100 ml
zeamă de lămâie 30 ml
cacao 100 g
zahăr 350 g
ouă 4

Se formează o compoziţie din: zahăr, lapte, cacao, ouă, se pune pe foc şi se fierbe până se îngroaşă.

Se lasă la răcit. Untul se freaca pana devine spumos, se adaugă esenţă de rom, zeama de lămâie şi se amestecă cu crema obţinută.

Ingrediente crema de menta:

200 g zahar cubic
2 lingurite pline cu frunze de menta verzi
4 galbenusuri
zeama de la 2 lamai
1 lingurita esenta de menta
6 linguri suc de struguri albi
250 g crema mascarpone

Puneti zaharul cubic intr-un castron impreuna cu frunzele de menta si frecati-le impreuna cel putin 20 de minute. Pisati apoi zaharul si eliminati frunzele de menta.

Puneti zaharul mentolat intr-un vas cu galbenusurile, cu zeama de la 2 lamai, esenta de menta si sucul de struguri.

Puneti vasul la bain-marie si fierbeti crema amestecand incontinuu in vas.
Cand crema s-a ingrosat, luati-o de pe foc, lasati-o la racit si amestecati-o cu crema mascarpone.

Pentru decor:
200gr martipan
150 gr cicolata neagra
20 gr ciocolata alba.
2 linguri de dulceata de caise
3-4 linguri de lapte fiert si racit

Asamblare tort:
Cand toate ingredinetele sunt racite incepem asamblarea tortului.
Peste primul blat intindem crema de ciocolata. Asezam al doilea blat niveland peste el crema de menta si asezam ultimul blat.

Ungeam tortul astfel asamblat si peste el punem o foaie de martipan intinsa foarte bine. Astfel glazura va fi uniforma. Dupa ce martipanul imbraca torul , taiem marginile ramase si le pastram pentru a modela flori, figurine din acesta.

Turnam glazura obtinuta din cicolata neagra si 2 linguri de lapte, topita pe baie de aburi. Cand glazura este intarita ornam tortul cu cicolata alba (preparata ca si glazura de cioc. neagra) si flori din martipan.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu