Ingrediente:
450 gr faina integrala;
60 ml lapte;
3 linguri miere;
200 ml apa calda;
1 plic drojdie uscata;
50 ml ulei;
1/4 lingurita sare;
seminte.
Preparare:
Intr-un vas inalt (un castronel cu peretii mai inalti) pregatiti maiaua pentru paine. Drojdia se amesteca cu mierea si apoi se dizolva in laptele cald . Se amesteca bine pana cand drojdia este dizolvata complet. Se lasa vasul pentru 10 minute la loc cald.
Faina se cerne impreuna cu sarea, se adauga semintele si in mijlocul ei se face un loc in care vom turna maiaua.Se incoporeaza faina in maia usor. Cand s-a format o bila de aluat incepem sa turnam si apa calda putin cate putin. Alternam apa cu uleiul . In functie de faina este posibil sa mai fie nevoie de putina apa sau sa va ramana.
Framantam energic aluatul ca pentru cozonac.
Aluatul obtinut se acopera cu un prosop si se lasa la crescut pentru o ora la loc cald, pana isi va dubla dimensiunea.
Dupa o ora modelam paine si o punem la copt in forme unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt.
Coacem la 180 de grade pentru 40 de minute.
Pentru a obtine o coaja moale la painea de casa, imediat ce painea este scoasa din cuptor, va fi scoasa din forma si unsa cu o pensula inmuiata in apa. Acoperim painea cu un prosop si o lasam pana se raceste. Astfel coaja va fi moale.
Faina pe care o folosesc in ultima vreme cand fac paine integrala este aceasta:
O cumpar de la Lidl la pretul de circa 5,5 Ron/kg.
Sa aveti spor la pregatirea painii in casa! Este infinit mai buna decat cea din comert.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu