joi, decembrie 29

Spanakopita (Placinta de spanac greceasca)



Astazi am incercat pentru prima oara spanakopita. Desi nu sunt o mare amatoare a spanacului, in aceasta combinatie chiar imi place.








Ingrediente:

1 pachet foi de placinta

Pentru umplutura:
1 kg spanac
2 linguri ulei de masline
1 praz
2 cepe medii
4 catei de usturoi
400 g telemea de oaie
2 oua
2 linguri marar tocat

Pentru uns:
200 g unt topit

Mod de preparare
Se opareste spanacul daca este proaspat sau se lasa la dezghetat si scurs daca este congelat.
Se toaca marunt ceapa, prazul si usturoiul si se calesc in ulei incins pana devin aurii.
Spanacul se taie, se adauga ceapa, prazul, usturoiul, branza telemea sfarmata, ouale, mararul, sare, piper si se amesteca.
Se unge cu unt sau ulei o tava de marime medie, se aseaza o foaie de placinta, se unge cu unt, si se repeta pana asezam 6 foi. Se intinde in strat uniform compozitia peste care se aseaza iar 6 foi de placinta unse fiecare cu unt. La sfarsit placinta se unge cu un galbenus de ou amestecat cu untul ramas.
Se introduce tava in cuptorul incins, si se lasa la foc mediu aproximativ 45 min.

OBSERVATII:
1.Untul poate fi inlocuit cu ulei, de preferat de masline.
2. Pentru a se taia frumos , puteti sa taiati placinta inainte de a o baga la cuptor, insa doar foaia de sus. Nu taiati foaia de jos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu