joi, iulie 14

Paine foarte usor de facut


Ingrediente:( pentru 2 paini)

1 kg faina cernuta
50 gr drojdie
1 lingurita zahar
50 ml lapte
4-5 linguri ulei pt tavi (de preferat de masline)
1 galbenus de ou (optional, pt uns painica)
susan, mac, chimen, etc
Sare

Facem pentru inceput maiaua. Punem in laptele caldut zaharul, drojdia, 3 linguri de faina si lasam sa creasca maiaua, timp de 15 minute la loc caldut.
Intr-un castron cernem restul de faina, iar apoi punem maiaua.

In apa calduta dizolvam sarea, si incepem sa turmam cate putin in faina pana obtinem un aluat nu foarte tare.
Framantam bine, iar daca aluatul este prea tare mai punem apa, daca este prea moale mai punem putina faina.

Acoperim vasul cu un prosop si il lasam la dospit ferit de curent pentru aproximativ o ora.In acest timp aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul.

Dupa ce a crescut, modelam aluatul in forma dorita si mai lasam sa creasca in tava inca 30 minute.


OPTIONAL :Ungem painicile cu galbenus de ou si presaram dupa preferinta susan, mac, chimen, etc.

Dam la cuptor painicile pana cand se rumenesc.

Am incercat si varianta cu faina integrala, si a iesit o minune de painica. Am folosi o faina din 6 cereale cumparata de la Mega Image. Conține făină de grâu, ovăz, secară, porumb, soia și tărâțe.

Later update: Am cumparat ieri din Real, o maia bio din secara. Este geniala, cand vine vorba de aluat din faina integrala. Numele exact al produsului este :BAZA PT ALUAT PAINE BIo: "REAL BIO -Vollkornroggen Sauerteig" .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu