Reteta preluata de pe blogul Laurei Adamache
Ingredinete:
500 gr faina tip 000
20 gr drojdie
70 gr zahar
260gr lapte
50 gr unt
sare(un varf)
1 ou mediu
gem de caise
Preparare:
Intr-un vas destul de mare cerneti faina. In mijlocul ei turnati laptele cald( nu fierbinte), oul, untul,drojdia si zaharul. Amestecati bine toate ingredientele. Daca mai este nevoie de faina mai adaugati. Aluatul gata de framantat trebuie sa nu se lipeasca de maini.Am framantat aluatul cam 20 de minute, apoi l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul. La mine a durat cam 2 ore pana a crescut suficient, insa nici temperatura din casa nu a fost optima.
Dupa ce si-a dublat volumul , impartim aluatul in 7-8 bile.
Fiecare bila se intinde ,de preferat intr-o forma cat mai dreptunghiulara.
Foaia astfel obtinuta o impartim in doua printr-o linie imaginara.
In una dintre jumatati vom pune gemul iar cealalata jumatate o vom franjura.
Apasati pe capetele partii in care puneti gemul pentru a obtine un fel de buzunar. Astfel gemul nu va curge la copt.
Se ruleaza si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Nu le inghesuiti pentru ca isi vor dubla volumul in tava.
Parizienele se mai lasa la crescut in tava inca 40-50 de minute. Se ung cu ou si se presara mac, susan sau migdale dupa preferinta.
Se coc la foc mediu 20-25 de minute, pana se rumenesc frumos.
Parizienele acestea sunt pufoase ca niste cozonaci mici. Merg de minune si cu crema de ciocolata (Nutella, Finetti) sau cu fondant de mere . Reteta fondantului o gasiti pe blogul Laurei Adamache . Tot aici am gasit si reteta aluatului pentru pariziene.
Data viitoare le fac in portie dubla. Cele 8 pariziene care mi-au iesit la tura asta s-au terminat aproape instantaneu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu